Beachhouse Key West

“Het runnen van een strandpaviljoen is acht maanden knallen. Het is een manier van leven”, zeggen Ina en Piet Ruitenburg van Beachhouse Key West in Katwijk. “We staan er mee op en gaan er mee naar bed. Ja, fysiek is het in die acht maanden zwaarder dan het uitbaten van een café. Mentaal is het wat rustiger.”

Ina en Piet kunnen de vergelijking tussen een dorpscafé en een strandpaviljoen goed maken. Gedurende vijftien jaar waren zij de eigenaren van Café De Guyter in Pijnacker. Ook toen al verzorgde Bloemendaal Ruigrok voor hen de financiële administratie en de aangiftes, stelde het de jaarrekening samen en voorzag het de ondernemers van financiële en fiscale adviezen. Ad Ruigrok en Rianne Hofman onderhouden van begin af aan de contacten met Ina en Piet Ruitenburg. Rianne: “Wij hebben alle ontwikkelingen rond Ina en Piet op de voet gevolgd. Ook de overstap van Café De Guyter naar het strandpaviljoen Key West. Het was een keuze die goed bij hen past. Hun inzet voor het maatschappelijk leven van Pijnacker leveren ze nu op het Katwijkse strand. Ook hier ontplooien Ina en Piet met de medewerkers diverse activiteiten om het de gasten naar de zin te maken. De Pijnackerse dorpsevenementen hebben plaatsgemaakt voor Katwijkse strandevenementen. Voor bruiloften, bedrijfsfeesten en recepties is ons Beachhouse een ideale locatie.”

Fiscale overwegingen

Dat Ina en Piet geruime tijd na de verkoop van Café De Guyter het Beachhouse Key West kochten vindt Ad Ruigrok een begrijpelijke stap: “Enerzijds omdat het ondernemers zijn die niet kunnen stilzitten en anderzijds uit fiscale overwegingen. Als je een horecagelegenheid met winst verkoopt dan heb je vermogen. Indien je deze winst niet herinvesteert dan moet je na een aantal jaren belasting betalen. Het uitsparen van die belastingcenten maakt dus feitelijk deel uit van de nieuwe investering. Maar hoe dan ook: ze werken knetterhard. Dat past bij hen. Wij baseren onze advisering voor dit soort activiteiten op cijfers, maar ook op het vertrouwen dat de ondernemers er volledig voor gaan. Alleen met hun energie, kennis, kunde en vooral inzet worden dit soort uitdagingen succesvol.”

B&B in Amerika

Ondanks dat Ina en Piet het in hun huidige bedrijf prima naar de zin hebben, lonken zij naar een volgende uitdaging. “My body is here but my heart is in Key West”, zegt Ina. “Als we een Greencard winnen dan vestigen wij ons in Amerika. Als we die niet winnen, dan blijven we lekker hier. We hebben het hier enorm naar ons zin, zijn de hele dag buiten en hebben de hele dag vrolijke mensen om ons heen.”
Het runnen van Beachhouse Key West is goed te combineren met de hobby van Piet. Hij is fervent catamaranzeiler. Jaarlijks vaart hij drie grote wedstrijden in Nederland. Wanneer hier het strandseizoen ten einde is en de strandtent in de opslag ligt, vertrekken Ina en Piet naar hun huis in Key West (Florida). Van daaruit bevaart Piet de Caraïben. Ina: “Wij houden van het klimaat en de mentaliteit van de Amerikaanse bevolking. Amerikanen zijn heel prettig in de omgang, maar zakelijk gezien moet je alert zijn. Er geldt ook een andere wet- en regelgeving. Bij het opzetten van onze B&B in Amerika kunnen Ad en Rianne ons niet adviseren. Hier in Nederland wel. Hier hebben zij een belangrijke positie in ons leven. Zij helpen ons bij het nemen van belangrijke beslissingen. De vertrouwensbasis is daarbij heel belangrijk.”

Financiële onderbouwing

Een bijzondere situatie waar Ina en Piet recent mee te maken kregen was een wijziging van de gebiedsindeling. Piet: “De overheid vindt dat de zeespiegel wel erg hard stijgt en dat daarom de kust beter moet worden beveiligd. Voor Katwijk werd een bredere en hogere duinenrij bedacht met daaronder een parkeergarage. Daardoor moest ons strandpaviljoen 150 meter naar voren worden verplaatst. Voor ons was dat een enorme kostenpost met gelijktijdig een omzetderving. Schadevergoeding had dus hoge prioriteit maar daarvoor was een degelijke financiële onderbouwing noodzakelijk. Bloemendaal Ruigrok heeft alle elementen verzameld en netjes voor ons op papier gezet.”

Een prettige werkwijze

De overstap van dorpscafé naar strandpaviljoen was een verantwoorde uitdaging. Rianne: “Ik ken Ina en Piet goed en weet dat ze telkens nieuwe activiteiten oppakken. Tegenwoordig verhuren ze zelfs strandhuisjes. Het zijn creatieve ondernemers en levensgenieters.” Piet: “Wij zorgen dat we het naar ons zin hebben en daarbij gaat het er niet om veel geld te verdienen.” Ina vult aan: “Wekelijks wil Piet weten wat we hebben omgezet en wil ik weten wat de personeelskosten zijn. Als die twee factoren in balans blijven dan weten wij genoeg. De boekhouding, de kwartaalcijfers en BTW-afdracht worden door Bloemendaal Ruigrok verzorgd. Wij geven alle documenten bij hen af en vervolgens gaat alles digitaal. Onze volledige administratie zit bij Bloemendaal Ruigrok in het systeem. Voor ons is dit een prettige werkwijze. Ze staan altijd voor ons klaar en hebben een vertrouwensband met ons.”

Stip aan de horizon

Ad en Rianne voorzien Ina en Piet gevraagd en ongevraagd van advies. Dat kan ook een pensioenvoorziening betreffen. Piet is daar nuchter over: “Veel mensen van onze leeftijd hebben het over hun pensioen. Wij denken daar niet zo over na. Bloemendaal Ruigrok heeft het wel eens uitgerekend en ons uitgelegd dat het in orde is. Dat antwoord is voor ons oké. Wij werken gewoon door en willen met de B&B in Key West nog een volgende stap maken.” Ina: “Het runnen van die B&B moet minder arbeidsintensief zijn dan van dit strandpaviljoen. Zo lang het kan, willen wij blijven doorwerken. Dat dit Katwijkse strandpaviljoen de naam Beachhouse Key West draagt is voor ons veelzeggend. Die plaats in Florida is de stip aan onze horizon.”

20160504-BR_Beachhouse-Key-West-by-Etienne-Oldeman-Photography-12web         

Herman Vermeer

Al op jonge leeftijd wist Herman Vermeer dat hij in de orchideeënkwekerij van zijn vader wilde werken. Hij volgde de Hogere Tuinbouwschool in Utrecht, werkte vanaf 1990 mee in het bedrijf en nam het in 1998 over. Hij overleefde de crisisjaren, maar besloot in 2016 toch het familiebedrijf te beëindigen. Een grote stap, waar hij geen spijt van heeft gehad. Bloemendaal Ruigrok begeleidde het hele proces.

Lees meer

Scarabee - Airport Solutions

Wie op een luchthaven komt merkt al snel de bedrijvigheid, overal mensen en een hoop bagage. Een toonaangevende speler in de luchthavenindustrie is onze klant Scarabee. Scarabee biedt oplossingen voor passagiers, bagage en beveiligingsprocessen. De laatste jaren is het bedrijf uitgegroeid tot een internationale organisatie en heeft inmiddels vestigingen op Schiphol, in Hoofddorp, Rotterdam, Japan en Dubai. Hierdoor is ook het personeelsbestand in korte tijd gestegen. Bloemendaal Ruigrok verzorgt al sinds de oprichting van de BV in 1988 naast het samenstellen en controleren van de jaarrekening en belastingaangiften ook de salarisadministratie. Dit jaar is gestart met het inrichten van een complete HRM module.

Lees meer

Leon Pex Installatiebedrijf

Tien jaar geleden koos Leon Pex als 25-jarige voor het zelfstandig ondernemerschap. Leon: “Met het diploma Erkend Loodgieter op zak zag ik kansen voor mijn eigen bedrijf. Maar ik heb lang getwijfeld of ik zelfstandig ondernemer wilde worden. Het is toch een hele stap om ontslag te nemen en voor jezelf te beginnen.” Natalie: “In goed overleg is Leon gestopt bij zijn werkgever.  Hij is zichzelf gaan verhuren aan aannemers en deed op zaterdag eigen klussen. Later kwamen daar de vrijdagen en donderdagen bij. Van andere ZZP-ers hoorde hij dat er voor hen, en dus ook voor hem, volop werk en inkomen was.” Doordat Natalie toen, en nu nog steeds, bij Bloemendaal Ruigrok werkte, was het organisatorisch meteen goed geregeld. Hierdoor kon Leon zich volledig richten op de acquisitie en het uitvoeren van klussen. Bij de start van de onderneming zijn door Jacques Vonk, relatiebeheerder, duidelijk de voor- en nadelen van een eigen onderneming op een rijtje gezet. Deze adviezen en begeleiding hebben eraan bijgedragen dat wij nu een gezond bedrijf zijn. De combinatie van Leons ambitie en de financiële en fiscale voordelen waren de belangrijkste drijfveren om ondernemer te worden.

Lees meer