Scarabee – Airport Solutions

Wie op een luchthaven komt merkt al snel de bedrijvigheid, overal mensen en een hoop bagage. Een toonaangevende speler in de luchthavenindustrie is onze klant Scarabee. Scarabee biedt oplossingen voor passagiers, bagage en beveiligingsprocessen. De laatste jaren is het bedrijf uitgegroeid tot een internationale organisatie en heeft inmiddels vestigingen op Schiphol, in Hoofddorp, Rotterdam, Japan en Dubai. Hierdoor is ook het personeelsbestand in korte tijd gestegen. Bloemendaal Ruigrok verzorgt al sinds de oprichting van de BV in 1988 naast het samenstellen en controleren van de jaarrekening en belastingaangiften ook de salarisadministratie. Dit jaar is gestart met het inrichten van een complete HRM module.

Co-creatie maakt Scarabee uniek

Het bedrijf levert state-of-the-art oplossingen van aankomst tot boarding en houdt daarbij rekening met zowel de beleving van de passagier als de beveiliging van luchthavens. Michael Tan, directeur van Scarabee: “Wat ons uniek maakt is dat we snel opereren en naar het hele proces kijken. We maken bij het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten gebruik van co-creatie. De juiste samenwerking met stakeholders, overheid, luchthavens en luchtvaartmaatschappijen maakt ons succes.” Volgens Scarabee is innovatie meer dan technologie. Het is een combinatie van technologie, esthetiek en de menselijke factor. Het herdefiniëren van processen door het denken in ruimte en mogelijkheden. Daarnaast het ontwerpen van intuïtieve en ergonomische oplossingen conform de architectonisch structuur van luchthavens. Met hun verfrissende aanpak introduceert Scarabee baanbrekende oplossingen voor de luchthaven industrie. Recente voorbeelden zijn de sensationele security checkpoints op Amsterdam Airport Schiphol en de introductie van de eerste selfservice bag-drop units in Japan, voor All Nippon Airways (ANA). Twee uitzonderlijke projecten die tot stand zijn gekomen door een gedeelde visie van de betrokkenen.

“Werken met Excel lijstjes is niet meer te doen”

Scarabee werkt vanuit een platte organisatie en bestaat uit een serviceorganisatie, met een vast team en een projectorganisatie met hoogopgeleide technici. Ontplooiing en talentontwikkeling staan hoog in het vaandel. Celine van der Put, verantwoordelijk voor personeelszaken bij Scarabee, zocht naar het beter stroomlijnen van de vele personeelsgegevens die de groei van het bedrijf met zich meebrengt. Celine: “Voorheen werden de ziekmeldingen, verlofdagen, bedrijfseigendommen, verstrekkingen en opleidingen bijgehouden in Excel. Door onze groei is echter het werken met Excel lijsten niet meer te doen. Samir Limam, personeels- en salarisadviseur bij Bloemendaal Ruigrok en vaste contactpersoon van Celine: “Dit is een mooi moment om te starten met de complete HRM module in BRsalaris.”

De voordelen van de HRM module in BRsalaris

Bloemendaal Ruigrok heeft een aparte afdeling personeel en salaris, waarbij klanten hierover met al hun vragen terecht kunnen. Steeds meer klanten maken gebruik van de HRM module in BRsalaris. Dit heeft grote voordelen ten opzichte van het aanschaffen van een apart HRM pakket. Celine: “Bloemendaal Ruigrok heeft al veel gegevens van ons in BRsalaris staan. Dat scheelt een hoop invoerwerk en voorkomt fouten.” Naast de persoonsgegevens en loonstroken geeft het systeem aan wanneer een contract eindigt of wanneer er iemand jarig is. Desgewenst is het ook mogelijk om documenten zoals bedrijfsreglement, arbeidsvoorwaarden, arbeidsovereenkomsten en overige documenten te uploaden. “De gehele personeelsadministratie is straks voor iedereen binnen handbereik. Je hebt een stuk sneller informatie tot je beschikking, terugzoeken is makkelijk en mappen zijn straks overbodig. Daarnaast past het ook goed bij de zelfstandigheid en verantwoordelijkheid van onze mensen, de bewustwording en betrokkenheid gaat naar een hoger niveau.”

Het implementeren van de HRM module in BRsalaris

De HRM module biedt heel veel mogelijkheden en is opgedeeld in een aantal onderdelen. Denk hierbij aan verlof, verzuimregistratie, vergoedingen en verstrekkingen en beoordelingen. Samir: “Bij Scarabee zijn we in goed overleg begonnen met het vastleggen van het verlof. De werknemers kunnen met een app digitaal verlof aanvragen. De verantwoordelijke per afdeling kan eenvoudig met de werkgeversapp het verlof goed- of afkeuren. De overige modules gaan we in overleg met Celine gefaseerd inrichten en uitrollen, zodat het pakket juist en volledig gebruikt zal worden. Het wijst voor zich, het pakket is heel gebruiksvriendelijk.”

“De complete HRM module stellen we kosteloos beschikbaar. Bloemendaal Ruigrok heeft hier bewust voor gekozen omdat we de absolute meerwaarde ervan inzien. Niet alleen voor Scarabee, maar voor al onze klanten, of ze nu veel of weinig personeel in dienst hebben.”

2014121888 355x235          20151005-BR_Scarabee_Schiphol-by-Etienne-Oldeman-Photography-78web

Leon Pex Installatiebedrijf

Tien jaar geleden koos Leon Pex als 25-jarige voor het zelfstandig ondernemerschap. Leon: “Met het diploma Erkend Loodgieter op zak zag ik kansen voor mijn eigen bedrijf. Maar ik heb lang getwijfeld of ik zelfstandig ondernemer wilde worden. Het is toch een hele stap om ontslag te nemen en voor jezelf te beginnen.” Natalie: “In goed overleg is Leon gestopt bij zijn werkgever.  Hij is zichzelf gaan verhuren aan aannemers en deed op zaterdag eigen klussen. Later kwamen daar de vrijdagen en donderdagen bij. Van andere ZZP-ers hoorde hij dat er voor hen, en dus ook voor hem, volop werk en inkomen was.” Doordat Natalie toen, en nu nog steeds, bij Bloemendaal Ruigrok werkte, was het organisatorisch meteen goed geregeld. Hierdoor kon Leon zich volledig richten op de acquisitie en het uitvoeren van klussen. Bij de start van de onderneming zijn door Jacques Vonk, relatiebeheerder, duidelijk de voor- en nadelen van een eigen onderneming op een rijtje gezet. Deze adviezen en begeleiding hebben eraan bijgedragen dat wij nu een gezond bedrijf zijn. De combinatie van Leons ambitie en de financiële en fiscale voordelen waren de belangrijkste drijfveren om ondernemer te worden.

Lees meer

Fiore Anthuriums

“Wanneer je iedere ochtend angstig je bedrijf binnenstapt met de gedachte ‘het zal wel niets worden vandaag’ dan zal het ook niets worden!” zegt Dick Oosthoek van Fiore Anthuriums. Dick weet uit eigen ervaring dat lastige omstandigheden een ondernemer in zo’n negatieve modus kunnen brengen. Gelukkig heeft Dick ook de keerzijde ervaren. Het lukte hem om de negatieve situatie waarin hij zelf met zijn bedrijf was beland om te zetten in een positief beeld. Beide ervaringen hebben hem gemaakt tot wie hij nu is: een bevlogen ondernemer die in zwaar weer verkerende tuinders graag bijstaat met praktische en financiële participatie.

Lees meer

Beachhouse Key West

“Het runnen van een strandpaviljoen is acht maanden knallen. Het is een manier van leven”, zeggen Ina en Piet Ruitenburg van Beachhouse Key West in Katwijk. “We staan er mee op en gaan er mee naar bed. Ja, fysiek is het in die acht maanden zwaarder dan het uitbaten van een café. Mentaal is het wat rustiger.”

Lees meer