Boerderij Hoeve Biesland

Midden in de polder in Delfgauw, tegen Delft aan, ligt Hoeve Biesland. Van oudsher een familiebedrijf. De biologische dynamische boerderij wordt geëxploiteerd door Jan en Mieke Duijndam en sinds 1 januari 2010 is Tim van Bregt medefirmant. Vanaf 2012 zorgt Linda Duijndam, de jongste generatie van de familie Duijndam, voor de groentewinkel. Hoeve Biesland is in 2010 klant geworden bij Bloemendaal Ruigrok, samen zitten ze regelmatig aan de keukentafel. Jan is een man met veel ideeën; een accountant die hem af en toe bij de les houdt past daar goed bij.

Bijzonder concept

Hoeve Biesland is niet alleen een gewone boerderij, het is ook een zorgboerderij waar hulpboeren een re-integratietraject doorlopen. Daarnaast is er een slagerij en een groentetuin met bijbehorende weilandwinkel voor de verkoop van streekproducten. Jan: “Dit alles is ontstaan omdat door stedelijke ontwikkelingen in de Randstad een boerderijbedrijf op de traditionele manier niet meer mogelijk was.” Jan heeft zich in het verleden bij de minister van Landbouw Gerda Verburg sterk gemaakt voor behoud van de polder in een stedelijk gebied. Hij presenteerde toen een visie ‘Boeren voor natuur’, de wijze waarop Hoeve Biesland zich nu manifesteert. Jan: “Met mensen die mij inspireren maken we het concept alleen maar sterker.“

Ad hoc schakelen

Vanaf het jaar 2012 gingen de ontwikkelingen razendsnel. Zo is een coöperatie gestart, waarin de exploitatie van de zorgboerderij, de slagerij en de groentewinkel plaatsvindt. En in 2015 is de Koeientuin gerealiseerd, een vrije uitloopstal waarin het dierwelzijn hoog in het vaandel staat. Bloemendaal Ruigrok is ingeschakeld bij allerhande zaken die bij deze ontwikkelingen horen. Van administratieve begeleiding tot het aanleveren van prognoses voor financiering en het bespreken daarvan met de bank. Daarnaast de advisering voor een juiste bedrijfsvorm en voor het samenwerken van ondernemers binnen een coöperatie.

“Deze mensen maken mijn gevoel”

Ad Ruigrok, accountant en vaste sparringpartner van Jan: “Het is zo’n bijzonder project, daar moet je goed met elkaar over praten en bekijken wat de mogelijkheden zijn. Zowel Jan en Mieke als de bank hebben een goede onderbouwing nodig, want het gaat om een flinke investering.” Jan: “Ik kan niet functioneren in mijn eentje, iedereen heeft zo zijn expertise en samen komen we er. Mijn gevoel moet daarbij kloppen en de mensen van Bloemendaal Ruigrok maken dat gevoel. Zij snappen waar ik heen wil, kennen de lokale ontwikkelingen en geven duidelijk aan als iets wel of niet kan. Veel vragen komen ad hoc op en door de korte lijnen is het mogelijk om snel te schakelen. Het resultaat tot nu toe mag er zijn.”

Bloemendaal-Ruigrok-20150528-by-Etienne-Oldeman-Photography-47webA          Bloemendaal-Ruigrok-20150528-by-Etienne-Oldeman-Photography-106webA

 

Leon Pex Installatiebedrijf

Tien jaar geleden koos Leon Pex als 25-jarige voor het zelfstandig ondernemerschap. Leon: “Met het diploma Erkend Loodgieter op zak zag ik kansen voor mijn eigen bedrijf. Maar ik heb lang getwijfeld of ik zelfstandig ondernemer wilde worden. Het is toch een hele stap om ontslag te nemen en voor jezelf te beginnen.” Natalie: “In goed overleg is Leon gestopt bij zijn werkgever.  Hij is zichzelf gaan verhuren aan aannemers en deed op zaterdag eigen klussen. Later kwamen daar de vrijdagen en donderdagen bij. Van andere ZZP-ers hoorde hij dat er voor hen, en dus ook voor hem, volop werk en inkomen was.” Doordat Natalie toen, en nu nog steeds, bij Bloemendaal Ruigrok werkte, was het organisatorisch meteen goed geregeld. Hierdoor kon Leon zich volledig richten op de acquisitie en het uitvoeren van klussen. Bij de start van de onderneming zijn door Jacques Vonk, relatiebeheerder, duidelijk de voor- en nadelen van een eigen onderneming op een rijtje gezet. Deze adviezen en begeleiding hebben eraan bijgedragen dat wij nu een gezond bedrijf zijn. De combinatie van Leons ambitie en de financiële en fiscale voordelen waren de belangrijkste drijfveren om ondernemer te worden.

Lees meer

Van der Goes Orchideeën

Het in Nootdorp gevestigde Van der Goes Orchideeën is volop in beweging. Een familiebedrijf dat in meerdere opzichten met de tijd meegaat. In 1980 namen Hans en Marietje van der Goes het groenteteeltbedrijf definitief over van de voorgaande generatie. Tot en met 1997 werden komkommers en later paprika’s geteeld. In 1998 is het bedrijf verplaatst van de Veenweg naar de huidige locatie aan de Langelandseweg. Deze bedrijfsverplaatsing vormde meteen de aanleiding om over te stappen naar de teelt van snijcymbidiums. In 2006 stapten zij over op potorchideeën. Zoon André kwam in 2007 in het bedrijf. Volgens de samen met Bloemendaal Ruigrok opgestelde plannen zal André binnen een vooraf afgesproken tijd het bedrijf volledig overnemen. Bert-Jan Bloemendaal, relatiebeheerder bij Bloemendaal Ruigrok, geeft aan dat over de bedrijfsvorm dan weer nagedacht zal worden.

Lees meer

Schildersbedrijf Toussaint Kleurmakers

In navolging van zijn vader en opa staat sinds het jaar 2000 Eus Toussaint aan het hoofd van Schildersbedrijf Toussaint Kleurmakers. Een degelijk familiebedrijf dat 80 jaar bestaat en waarin ook Miranda, de echtgenote van Eus, meewerkt. De contacten tussen Bloemendaal Ruigrok en het in Pijnacker gevestigde schildersbedrijf lopen voornamelijk via salarisadministrateur Eelko Kluiters en MKB-adviseur Marc Zonneveld.

Lees meer