Hovenier van der Heijden

Oprichter Rienk van der Heijden begon 46 jaar geleden met een geleende hark en een schoffel. Nu is Hovenier van der Heijden een professionele groenvoorziener met 35 specialisten in dienst. Het familiebedrijf is voorloper in duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Sinds het prille begin werkt het samen met Bloemendaal Ruigrok.

Inmiddels staat de tweede generatie aan het roer van het familiebedrijf. Zoon Eelco nam het vijftien jaar geleden over en dochter Sanne is financieel-directeur. “Het zit in ons DNA om langdurige relaties te onderhouden”, vertelt Sanne. “Met medewerkers, klanten en leveranciers. We hebben diverse jubilarissen in dienst. De eerste medewerker die mijn vader in 1976 in dienst nam, werkt hier nog steeds. En Bloemendaal Ruigrok ondersteunde mijn ouders al vanaf het begin bij de boekhouding en later ook bij de salarisadministratie.”

Natuurlijke speeltuinen

“Tuinen ontwerpen, bestraten, bomen snoeien, ongedierte bestrijden, grootgroen onderhouden. We doen het allemaal”, vertelt algemeen directeur Aarnoud van ’t Hof. “Je kunt hier terecht voor drie plantjes, maar ook voor het onderhoud van een compleet landgoed. Bovendien zijn we specialist in natuurlijke speeltuinen. Wij werken samen met een partner in het oosten van het land, die unieke houten speeltoestellen levert. Overal in het land ontwerpen wij groene speeltuinen. Bij het hovenierswerk richten wij ons vooral op de regio Den Haag, Rotterdam en Hoek van Holland.”

Duurzaam ondernemen

Om het hoveniersvak meer aanzien te geven, sloot Hovenier van der Heijden zich in 2012 als partner aan bij NL Greenlabel. “Deze organisatie labelt alle tuinmaterialen op duurzaamheid”, legt Aarnoud uit. “Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar transport, herkomst en onderhoud van onder meer tegels, schuttingen en beplanting. Bij onze tuinaanleg gebruiken wij alleen producten en planten met het NL Greenlabelduurzaamheidspaspoort.” Daarnaast stimuleert Hovenier van der Heijden klanten om bij de bouw van bijvoorbeeld een woning of bedrijfsgebouw uit te gaan van het landschap dat er al is. “Dus niet de boom kappen om er te kunnen bouwen, maar de boom integreren in het ontwerp. Onlangs ontvingen we als eerste een stimuleringsprijs van het Hoogheemraadschap Delfland. Een doorgeeftrofee voor een partij die duurzaam bijdraagt aan een klimaatbestendige leefomgeving.”

Sinds tien jaar werkt Hovenier van der Heijden ook met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. “Eerst stonden wij er wat huiverig tegenover, omdat we bang waren dat het ten koste van de kwaliteit zou gaan”, bekent Aarnoud. “Die angst bleek ongegrond. De vijf medewerkers met een beperking die nu bij ons werken, zijn allemaal bevlogen. Zij doen hun werk goed en vol enthousiasme. Dat is zo mooi om te zien.”

Overstap naar Exact Online

Op advies van Dennis Woltman van Bloemendaal Ruigrok stapte Hovenier van der Heijden onlangs over van het boekhoudpakket Accountview naar Exact Online. “In het begin waren we best sceptisch”, zegt Aarnoud. “Maar vanwege onze lange vertrouwensrelatie met Bloemendaal Ruigrok, zetten we toch de stap.” Sanne: “We verwachtten dat de overstap veel gedoe zou opleveren, maar het verliep vlekkeloos. Het verbaasde mij dat onze hele administratie van de ene op de andere dag was omgezet, zonder dat er informatie verloren ging. We kregen nog een dagdeel uitleg om de belangrijkste toepassingen te leren kennen. Het pakket is heel gebruiksvriendelijk en overzichtelijk.”

Focussen op cijfers

“Wij focussen steeds meer op cijfers”, vertelt Aarnoud. “De medewerkers van Bloemendaal Ruigrok helpen ons hierbij. Zij zetten de financiële processen goed neer, zodat wij er zo min mogelijk werk aan hebben. Exact is een middel dat daar goed bij helpt. Als je niet vernieuwt dan lig je eruit.” Volgens Marcel Neijenhuizen onderzoekt Bloemendaal Ruigrok continu hoe het inzicht in de financiën verder verbeterd en vergemakkelijkt kan worden. “Een paar maanden geleden introduceerden we een nieuw model om de kostprijs per medewerker te berekenen. Deze tool verrekent de overhead in het uurloon en geeft inzicht in de tariefstelling en kostprijsberekening.”

Kritische vragen

Aarnoud: “Ik ben blij dat Bloemendaal Ruigrok ons af en toe de les leest. Marcel en Dennis prikkelen ons en stellen kritische vragen. We hebben ieder ons eigen vakgebied, maar je hebt elkaar keihard nodig. Iedere boekhouder kan een jaarrekening opstellen. De meerwaarde van Bloemendaal Ruigrok is voor mij dat we ook met de kleine vragen tussendoor terecht kunnen en dat er dan service geleverd wordt. Dat er een contactpersoon is en dat die bereikbaar is. Bij Bloemendaal Ruigrok is er altijd iemand om mee te sparren.”