“We schakelen heel kort en snel”

Trekkers, shovels, trilplaten, heggenscharen, landbouwmachines, kettingzagen of bladblazers. Bij A. Blijleven BV kunnen loonwerkers, gemeenten, stratenmakers en agrariërs zes dagen in de week terecht voor kleine en grote machines. Daarnaast ontwerpt, produceert en monteert het bedrijf staalconstructies. Bijvoorbeeld trappen, hekwerken en inpandige constructies. Bloemendaal Ruigrok is al zeven jaar intensief betrokken bij deze onderneming.

In de showroom van het gloednieuwe pand is meteen een fraai staaltje constructiewerk te zien. Naast de machines en voertuigen vallen vooral de imposante wenteltrap en het hekwerk op. Het is een eigen fabricaat en een visitekaartje voor de constructietak. “Mijn opa begon in 1957 met een smederij”, vertelt Patrick Blijleven. “Mijn vader en zijn twee broers namen de smederij daarna over en maakten er een mechanisatiebedrijf van. We leveren bepaalde merken, onderhouden de machines en voertuigen en repareren ze. Als klanten specifieke wensen hebben, kunnen we bestaande voertuigen ook voor ze ombouwen en op maat maken.”

Mede-eigenaar

Hoewel Patrick aanvankelijk niet van plan was om zo vroeg mede-eigenaar te worden, gebeurde dat in 2018 toch. Een van zijn ooms was al jaren geleden uitgetreden. Zijn andere oom trad in 2018 uit het bedrijf. Omdat zijn vader, Jan, iemand zocht voor de constructiekant en Patrick Bouwkunde had gestudeerd, was het logisch dat hij dit zou oppakken. Hij liep al vanaf jonge leeftijd mee in het bedrijf. “Mijn vader richt zich op de mechanisatie en ik op de constructie. Van de 25 medewerkers houdt ongeveer twee derde zich met de constructie bezig. Deze tak richt zich zowel op de grote landelijke aannemers voor de middelgrote projecten, als op de plaatselijke aannemers voor de wat kleinere klussen.

Digitaal kantoor

Al zo’n zeven jaar is Bloemendaal Ruigrok de financieel adviseur van A. Blijleven BV. Danny Ruigrok is het vaste aanspreekpunt. “Toen deze organisatie net klant werd, begeleidden wij eerst bij het overstappen naar een ander administratiesysteem. In dit systeem worden projectadministraties bijgehouden. Het is een online pakket, waardoor wij ieder moment de actuele cijfers kunnen zien. Deze informatie gebruiken wij voor de belastingaangifte en in onze advisering. Ook verzorgen wij de salarisadministratie. Daarbij kijken we continu hoe het efficiënter kan. Per 1 januari 2022 zijn we bijvoorbeeld overgestapt op een uitbetaling per maand, in plaats van per vier weken. Dat sluit beter aan bij de cao.”

Mediator

Op bijzondere momenten, zoals de aandelenoverdracht of de bouw van het nieuwe pand, werken A. Blijleven BV en Bloemendaal Ruigrok intensief samen. “Toen Patrick in het bedrijf kwam en zijn oom Alex uittrad, was ik een soort mediator”, vertelt Danny. “Ik adviseerde Alex en ik adviseerde het bedrijf. Met de vorige adviseur waren afspraken vastgelegd. We bespraken wat deze afspraken precies inhielden. De vraag daarbij was: hoe ga je met een tevreden gevoel uit elkaar? Gelukkig waren de twee broers heel helder, open en recht door zee.” Danny heeft een persoonlijke band met Patrick en met Jan. “Ik hoef geen aangetekende brief te sturen als ik iets geregeld wil hebben”, zegt Patrick gekscherend. “Ik stuur even een mailtje en Danny reageert bijna direct met een mail of belletje. Bijvoorbeeld als ik een brief van de belasting ontvang. We schakelen heel kort en snel. Mijn vader verzamelt liever alle vragen. Eens in de paar weken komt Danny hier langs, zodat ze alles persoonlijk kunnen doornemen.”

Nieuwbouw

Op 8 augustus 2022 betrok A. Blijleven BV het nieuwe pand aan de Meenlandweg 1 in Pijnacker. Vanaf het moment dat de eerste plannen voor de nieuwbouw ontstonden, dacht Danny met de ondernemers mee. “We herstructureerden eerst de bv-structuur en brachten de staalconstructie en mechanisatie in aparte bv’s onder. Bovendien is een onroerend goedvennootschap opgericht. Zowel fiscaal als uit financieringsoogpunt is dit een optimale bedrijfsstructuur. Ik zat bij de eerste gesprekken met de banken en verzamelde alle informatie die nodig was voor de hypotheekaanvraag, zoals prognoses en jaarrekeningen.”

“Danny adviseert ons ook privé over het onroerend goed en beleggingen en hij geeft fiscaal advies”, zegt Patrick. “Alles wat we hier niet hebben, heeft Bloemendaal Ruigrok en andersom.” En toch is er volgens Danny ook een overeenkomst. “Als het nodig is, stropen we allebei de mouwen op om snel dingen te regelen en te organiseren.”