“We spelen constant in op veranderingen”

Ondernemen is constant inspelen op veranderingen en actualiteiten. Dat weet Ruud van Leeuwen van Klondike Gardens als geen ander. Samen met zijn broer Tom heeft hij twee locaties germini’s in Berkel en Rodenrijs. Ze leveren aan de groothandel en werken met dagprijzen. In de huidige grillige markt met stijgende energieprijzen, doen de ondernemers er alles aan om grip te houden. Bloemendaal Ruigrok helpt daarbij. “Elk bedrijf heeft wel iemand nodig met een brede blik.”

Vijftien jaar geleden traden Ruud en Tom toe tot het familiebedrijf vader. Die teelde eerst groente, later anjers en uiteindelijk gerbera’s. Tegenwoordig kweken de broers veertig verschillende rassen germini’s, kleinbloemige gerbera’s. Ruud richt zich op de ene locatie, Tom op de andere. “Het is zes dagen in de week knallen”, zegt Tom. “Dagelijks hebben wij hier tussen de twintig en veertig medewerkers lopen, waarvan zeven in vaste dienst. Iedere ochtend gaan de orders van die dag de deur uit. ’s Middags bereiden we de aanvragen voor de volgende dag voor. Qua ontwikkeling lopen wij mee in de voorhoede. Wij zijn ‘snelle volgers’. Bijvoorbeeld met de automatisering, ledverlichting en het insectengaas. Wij doen er alles aan om ons bedrijf up-to-date te houden.”

Power BI

De prijzen verschillen per kleur, ras en dag. Het is een continu spel van vraag en aanbod. Met Pasen leverde het bedrijf bijvoorbeeld 50.000 gele gerbera’s, terwijl daar de rest van het jaar minder vraag naar is. “Tegenwoordig kopen onze klanten veel direct in via onze webshop en webshopkoppelingen”, legt Ruud uit. “Doordat de orderverwerking automatisch gaat, kreeg ik minder gevoel bij hoe het bestelpatroon van klanten veranderde. Sinds anderhalf jaar ondersteunt Bloemendaal Ruigrok ons met Power BI, een handige tool om data te analyseren. Larissa van de Sande bouwde voor ons rapportages waarmee wij snel en makkelijk inzicht krijgen in de data van onze verkoop en onze arbeidsregistratie. Zij kent de sierteelt goed en snapt hoe onze business in elkaar zit. Door deze rapportages in Power BI is het gemakkelijker om onze prijs te bepalen. Een ingewikkelde offerte kostte mij eerst wel vier uur werk. Nu ben ik binnen twintig minuten klaar. Het scheelt veel uitzoekwerk. Ook kan ik nu gemakkelijk feestdagen van voorgaande jaren vergelijken. Hierdoor kan ik de vraag beter inschatten. In de rapportage zie je het bijvoorbeeld als de vraag van een klant terugvalt. Wekelijks krijgen wij analyses waar dat soort informatie in terug te vinden is, zodat we daar actie op kunnen ondernemen.”

“Uit de rapportage voor arbeidsregistratie zou ik nog meer kunnen halen”, zegt Ruud. “Per ras kun je de oogstsnelheid per medewerker zien. Ik hoopte dat ik de medewerkers vast voor een bepaald ras kon laten werken. Dat blijkt in de praktijk toch nog ingewikkeld. Maar de rapportage geeft wel inzicht in de verwerkingstijd, zodat we gericht tips kunnen geven.”

Samenwerkingsverband

Samen met vier andere gerberakwekers heeft Klondike Gardens het samenwerkingsverband Summit. De verschillende kwekers vullen elkaar aan en bieden hun producten gezamenlijk aan. Via de veiling nemen ze een pakket af, dat inzicht geeft in hun verkopen ten opzichte van de andere veilingaanbieders. “Ik zou samen met Summit willen groeien”, zegt Ruud. “Het zou fijn zijn als Summit ook met Power BI werkt. Dan kunnen we nog meer inzicht krijgen in het bestelgedrag van klanten. Welke mixen kopen ze bijvoorbeeld? En op welke klokdag is de prijs voor een bepaald ras het hoogste?”

Stijgende energieprijzen

De energieprijzen spelen de laatste jaren ook een steeds grotere rol. Ruud: “We zijn iedere dag aan het rekenen of het slim is energie in te kopen of te verkopen. Toen de energieprijzen zo stegen, was er even paniek. Je weet niet hoe de situatie volgende week is. We moesten snel keuzes maken. Samen met Bloemendaal Ruigrok namen we verschillende scenario’s door. Een van die scenario’s was de verkoop van onze locatie aan de A.H. Verweijweg in Berkel en Rodenrijs. Nadat die een tijd te koop had gestaan, nam Rob de Boer contact met ons op. Hij kweekt Calla’s, een teelt die minder energie vraagt. We besloten een samenwerking met hem aan te gaan. Na de Franse Moederdag gaan de gerbera’s uit de kas en komen er Calla’s in te staan. Op onze andere locatie blijven we gerbera’s kweken. We hebben in een gunstige tijd genoeg energie ingekocht voor deze locatie. Ook hebben we een e-boiler aangeschaft. Wanneer de netbeheerder een overbelast elektriciteitsnet heeft, kan hij de stroom aan ons leveren, zodat wij deze kunnen omzetten in warmte en er geen energie verloren gaat. Dit maakt ons energiebeleid flexibeler.”

Informeren over kansen

Voor Ruud voelt Bloemendaal Ruigrok als onderdeel van zijn bedrijf. “Ze informeren ons als er kansen langskomen voor Klondike Gardens. Bijvoorbeeld als er subsidies zijn waar we aanspraak op kunnen maken. Ze helpen ons dan ook met de aanvragen.” Jacques Vonk van Bloemendaal Ruigrok: “Onze voorgangers werkten al samen. Wij kijken in de breedte en adviseren onder meer over subsidies, bedrijfsopvolging en financiële planning. Onze kracht is dat we creatief zijn in ons advies, zodat we vaak met een passende en praktische oplossing komen. Drie jaar geleden is het bedrijf van een firma overgegaan in een bv- structuur. Dat heeft fiscale voordelen en brengt minder risico’s voor de ondernemers met zich mee. Wel kwam er heel wat bij kijken, omdat het bedrijf van één administratie overging naar vier administraties en er binnen de structuur allerlei formaliteiten spelen. Wij doen ook de privé-aangiftes van de ondernemers. Daarbij denken we mee over bijvoorbeeld pensioenopbouw, het opstellen van een testament en beleggingen. Het inzetten van Power BI was een bewuste keuze. Data-analyse is de toekomst en wij willen onze klanten blijven inspireren. Steeds meer klanten hebben er behoefte aan om de prestaties van hun onderneming te analyseren en te monitoren. Door de toenemende vraag, is Lisanne van der Eijk de data-analyse afdeling van Bloemendaal Ruigrok komen versterken.” Ruud: “Het voordeel van Power BI bij Bloemendaal Ruigrok is dat je alleen investeert in je eigen dashboard. Werkt dat niet, dan pas je dat aan of stop je ermee. Geen hoge abonnementskosten dus. Maar een betaalbare module op maat.”