Grote aandacht voor hygiëne

Maikel van den Berg en Roy Persoon komen oorspronkelijk uit het Westland en groeiden op aan de Wilgenlei in Bleiswijk. Ze studeerden bedrijfskunde, zaten op dezelfde voetbalvereniging en hun beide vaders zijn paprikakweker. Ondanks de vele overeenkomsten gingen ze door het leeftijdsverschil van vijf jaar, tot voor kort niet echt met elkaar om. Eind 2017 kwam daar verandering in toen het idee van een samenwerking ontstond. Een jaar later ging MR Seeds van start.  

Aan de Wilgenlei 15 in Bleiswijk vermeerderen Maikel en Roy zaden van komkommers, tomaten en paprika’s. Hier staat hygiëne hoog in het vaandel. Je komt er niet zomaar binnen. In de hal staan rijen schoenen van medewerkers en bezoekers. Als je schoenen eenmaal uit zijn, loop je verder langs tourniquets waar je handen grondig worden gewassen en ontsmet. Daarna heb je de keuze om je om te kleden of een wit pak over je eigen kleren aan te doen. De spullen die je eventueel bij je hebt, kunnen in een groen linnen tasje dat direct na je vertrek weer de was in gaat.

Ambitie

De grote aandacht voor hygiëne en alle andere processen is niet voor niets. Het is de ambitie van Maikel en Roy om de meest betrouwbare leverancier van zaden te worden. “Het is cruciaal dat onze zaden vrij zijn van ziektes. We mogen geen enkel risico lopen dat iemand een virus mee naar binnen neemt. Ook genetische puurheid is een belangrijk punt. We willen het zaad leveren dat onze klant verwacht. Daarom letten we erop dat stuifmeel en vruchten van de verschillende rassen tijdens het productieproces van elkaar gescheiden blijven. Verder willen wij ons onderscheiden door de kiemkracht van onze zaden. Dit zijn de doelen waar wij iedere dag aan werken.”

Zaden vermeerderen

De basis voor MR Seeds werd gelegd in 2017, toen Roy bij Maikel langskwam om eens te sparren over de toekomst. Maikel had toen al de kwekerij van zijn vader overgenomen. Hij teelde negen hectare paprika’s, verdeeld over twee locaties, en wilde graag uitbreiden. Roy was mede-ondernemer in de paprikakwekerij Personal Vision van zijn ouders geworden, na vier jaar loondienst bij groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan. Hij voelde ervoor om samen te ondernemen. Omdat groeien binnen Bleiswijk lastig was, besloten ze om de omzet op de bestaande kwekerijen te verhogen door iets anders te gaan doen. Zo ontstond het idee om samen zaden te vermeerderen voor Rijk Zwaan. Een ambitieus plan, waar een grote investering voor nodig was. Een van de twee kwekerijen van Maikel werd compleet verbouwd zodat deze voldoet aan strenge milieu- en hygiëne-eisen. September 2018 begon de verbouwing en op 12 december startte de eerste beplanting. Inmiddels zijn er tien afdelingen met verschillende gewassen en tijdvakken waarin deze geoogst worden. In het gehele proces werken ze nauw samen met de specialisten van Rijk Zwaan.

Bloemendaal Ruigrok

Voordat Maikel en Roy zich in het avontuur stortten, lieten zij zich goed adviseren. Bloemendaal Ruigrok was een van de partijen die zij hiervoor in de arm namen. Roy: “Mijn opa werkte al samen met Bloemendaal Ruigrok. Hij en mijn vader schakelden altijd met de vroegere directeur Ben van der Ploeg. Later nam Koen van Luijk het relatiebeheer van Ben over. Koen adviseerde ons over de wijze waarop ik in het bedrijf – Personal Vision – zou groeien. Ook zorgde hij ervoor dat wij met Visionplanner gingen werken, een tool om onze cijfers beter te kunnen monitoren.” Maikel: “Al in november 2017 betrokken wij Koen bij onze onderhandelingen. Er is een goede klik met ons drieën.”

Daadkracht

“Bij samenwerken is het is belangrijk om goede contractuele afspraken te maken”, zegt Koen. “Het begint met vertrouwen. Daarna volgen heel veel gesprekken en een dosis kritische vragen, die voornamelijk gaan over de financiële gevolgen bij het einde van de samenwerking. Ik stimuleerde Maikel en Roy om na te denken over de bedrijfsstructuur en de wensen bij eventuele intensivering van de samenwerking in de toekomst. Ons eerste gesprek was begin november. Hierna volgde een hectische periode. Omdat de regeling voor investeringsaftrek per 1 januari 2018 zou veranderen, was het slim om alles voor 31 december 2017 rond te hebben. Dat zou veel geld schelen. Uiteindelijk is het gelukt. Tijdens dit intensieve contact was het mooi om te zien hoe Maikel en Roy snel maar weloverwogen knopen doorhakten. Daarmee bespaarden ze ook nog eens veel belastinggeld.”

Samen

“Onze intentie is echt om alles wat wij ondernemen samen te doen”, zegt Roy. “Hier blijft het zeker niet bij.” Maikel verkocht zijn tweede teeltlocatie in september 2019. Hij richt zich nu helemaal op de vermeerdering, terwijl Roy zich meer met de organisatie eromheen bezighoudt. Maikel: “Ik vind dit veel leuker dan het kweken van paprika’s. Dit ben ik. Lekker aan de radartjes draaien en het beter maken.”